Ljubomora nije znak ljubavi, nego ozbiljan alarm da nešto ne štima

‘Luuda sam od ljubomooore pam pam pam pam’, pjevala je nekoć Vesna Pisarović. Kako ja nju volim, baš ću pitat Google gdje je nestala. To je bilo tako dobro vrijeme kada su frizeri tek shvatili da postoje i tanki plavi pramenovi, a špic papak je došao u modu na velika vrata. Korak dalje od Vesne koja je pošteno priznala da je ljubomorna, išao je nepoznati autor izjave koju sam prije par dana procitala na Fejsu: ‘Ako nema ljubomore, nema ni ljubavi’. Paaa dosta pogrešno, anonimni autore, al za ovu prigodu te možemo nazvati Glupko Glupić jer ti paše uz oči i otvara te u struku. Uglavnom, jedno je kad Vesna pjeva, kad tipkaš na Fejsu, kad frendica ima ljubomornu frendicu, a drugo je kad imaš (ljubavnog) posla s nekim tko je fakat lud od ljubomore.

Pritom ne mislim na onu malu bezazlenu ljubomoru koju smo svi nekad osjetili kao npr. kada te dečko ne obavijesti da ide van u noćni klub sa 10 prijateljica obučenih u kožne kombinezone, a ti slučajno saznaš da je u VIP separeu sa takvom svitom. Pa naravno da ćeš na to kao svaka normalna i spontana osoba srušit mobilnu mrežu prijetećim pozivima i porukama, padat će ti na pamet i uništavanje imovine, ugrožavanje bliže i dalje rodbine, trajni prekid odnosa s bilo kojom osobom muškog roda i sl. To je ok, ne pričam sad o tome. Ti nisi bolesno ljubomorna, ti si samo isprovocirani slatki psihić.

Opasna ljubomora nešto je puno ozbiljnije i manje fora od toga. Been there, done that. Tu se ne radi o slatkim psihićima koji brzinom munje tipkaju ‘kako da ja sad tebi više išta vjerujem’ poruke na whatsappu, nego o vještim manipulatorima koji ti sustavno ispiru mozak: stvaraju pećinarske okvire, usađuju strahove, udaljavaju od društva, ruše samopouzdanje i istovremeno bez pol’ beda žive dvostruke živote. Ako ti bilo što od ovog odzvanja, sorry, ali tu ti nešto fakat ne štima.

Pa krenimo redom: ljubomorni frajer, nazovimo ga Ljubo Psihić od milja prema njegovoj anamnezi, vjerojatno te upoznao u izlasku. Bila si dotjerana, možda si popila koju cugu više ili si možda bila i u trenirci na spontanoj kavi s frendicom, nebitno, ali u tom trenutku kada vas je sudbina spojila bila si svoja i on te takvu prihvatio. Ali kako se klupko odmotavalo, Ljubo je sve više otkrivao stav da si ti kao žena na ovome svijetu isključivo zbog svoje uloge reproduktivne dojilje. On i njegovi kolege iz loze Psihića, često koriste kriterije poput ‘odrekla se karijere/oprostila je preljub/dobro kuha/ošišala se na kratko nakon poroda’ da nekoga proglase Pravom Ženom. Pa tako svi tvoji snovi i ambicije padaju u drugi plan, ne zato što nisu ostvarivi, jer je itekako moguće imati posao i funkcionalnu obitelj, nego naprosto zato što si žena- zatočena njegovim pećinarskim stavovima.

Nadalje, Ljubo koristi komunističku metodu samopromocije, ma kakav PR novog doba, kakve agencije. On, on i samo on. Otisni njegovu sliku na majici. On je najbolji, on je najljepši, njega svi žele, on je najzabavniji. Isprintaj njegov poster. Pjesnik u duši, košarkaš u tijelu. Stavi ga odmah na pozadinu mobitela. Jesam li spomenula da je on i najinteligentniji i da sve njegove bivše žele ponovno biti s njim. I to ti suptilno servira svaki dan, malo po malo da ti se ureže. Istovremeno, tebi ne dijeli komplimenete, jer šta će tebi samopouzdanje? Budi u strahu da ga ne izgubiš, nećeš takvog više nikada naći. Pa da naravno, takvog sigurno ne, hvala Bogu! Da sad moram birati između takvog i Karmelićanskog samostana, izbor bi bio vrlo jasan: Jesus, here I come!

Osim toga, kako bi učvrstio svoju poziciju Ljubo će te svim silama pokušati odvojiti od društva. Većina ljudi koja je u vezama prorijedi izlaske i divlje subote zamijeni maženjem ispod dekice i to je čak ok u granicama normale, ali Ljubi ni to nije dovoljno. On te želi uvjeriti da su sve tvoje prijateljice ‘drolje’, ako izađeš s njima moraš osjećati grižnju savjesti maltene kao da si doma ostavila gladnu tromjesečnu bebu. Ako ti je prijateljica zgodna nije dobro- na vas će se lijepiti frajeri, ako nije zgodna opet nije dobro jer će se frajeri lijepiti samo na tebe. Za njega bi idealan scenarij tvog života bio: ’Udala se za svog dugogodišnjeg konzervativnog dečka i njezin društveni život sveo se na razmjenjivanje recepata sa svekrvom. Spalila je sve kratke haljine i sada nosi isključivo skafander, bez obzira na godišnje doba. Posljednji put je u izlasku viđena prije zaruka.’

Naposljetku, sva pravila, ograničenja i cenzure vrijede samo za tebe, nikako dvosmjerno. Ljubo se druži s kim hoće, oblači što hoće, a vrlo često i ljubi koga god hoće. Pa je tako i mene svojevremeno jedan Ljubo prevario i to sa curom koja je lijepa bez šminke. Ona je ‘sapun i voda’ lijepa. Ne depilira brkove. I dalje je lijepa. Odobrava plavo sjenilo u posebnim prilikama. I dalje je lijepa. To bi u svakom normalnom scenariju bila trauma, ali meni je došlo kao naručeno, jer sam napokon shvatila s kim ima posla i makla se preko noći na zauvijek.

Kada konačno shvatiš da je tvoj Ljubi Bubi Šubi jedan običan Ljubo Psihić, nemoj molim te, al evo fakat molim te, krenut opravdavat njegove postupke. Ma eto on je jadan takav jer me voli/ boji se da me ne izgubi/ imao je problema u djetinjstvu/mama ga nije voljela/ neka druga kme kme dijagnoza. Ma šta te boli briga! Ti nisi tu da budeš Freud ni Crveni Križ, nego da brineš o sebi i budeš voljena zbog onoga što jesi, kako jesi, bez cenzure i bez toksičnih emocija. I da dišeš, punim plućima u ritmu u kojem hoćeš!

Leave a Reply