Ako uspješno manipuliraš ti nisi sposobna osoba, ti si osoba šu**k!

Živcira me puno toga: plaćanje računa, glad u svijetu, menga ljeti, gospodarski kriminal, dokazivanje internet stranici da nisam robot, urasle dlake, ima toga.. ali najviše od svega, živciraju me umjetni karakteri. Pritom ne mislim na neku uljepšanu verziju sebe koju se, ruku na srce, svi trudimo prikazati, nego kad si baš trulež od žene, a želiš se prikazati kao mirišljava dobrotvorna tratinčica.

Trulež od žene nanjuši krv, naoštri kandže, doda prstohvat otrova, zakuha, pregazi pa poslije dođe mrtvo hladno ‘Hej draga, kako si mi. Cmoook.’ Evo odgovorit ću ti, samo da izvadim ovaj set noževa + gratis blender koji si mi zabila u leđa. To je ona koja misli da je dobra osoba ako bakici koja prosi da 5 kuna i stavi sliku Isusa na Instagram #believe. Ok, lijepo je to draga, ali ako onda kada nitko ne gleda siješ otrovno sjeme integralnog zla, ti nisi dobra osoba, ti si osoba šupak.

Nažalost, puno puta u životu susrela sam se sa šupkovnim osobama i razvila sam poseban njuh i intoleranciju na takve. Doduše, njihove vještine konstantno se razvijaju i koliko god puta se opekla, nekako ti se uvijek uspiju uvuć u život, zaobići tvoje senzore i umiliti se poviše onog tvog unutarnjeg glasa koji ti govori da im ne smiješ vjerovati. Nedavno mi je opet jedna takva došla u svom prirodnom smradu, i ne bila lijena, sastavim si ja šalabahter.

5 kriterija za prepoznavanje šupkovnih osoba:

1. Koristi sladunjave riječi i trudi se prikazati kao osoba puna ljubavi. Primjer: Osoba šupak obraća ti se umilicama poput draga, srce, ljubice, mila, a hard core verzije idu i na sestro. Pa tako imaju sestara više od romske obitelji, sa svima su bliske, uvijek spremne pomoći, dati što god treba. Iskrene, požrtvove prijateljice, pravi oslonac. Realnost: Ako ti je ikada u životu pružila utočište, to je samo da ti ga u budućnosti duplo naplati. Nije te utješila, nego zadužila. Iako, u većini slučajeva kad ih trebaš, neće ih ni biti tu. Uvijek nešto iskrsne, baš kada ti je gusto. Umro od susjedine tetke hrčak, upalila se ovojnica slijepog crijeva, crklo auto, kaj god, osim remećenja njihovog komoda, jer na kraju su si one ipak na prvom mjestu.

2. Prikrivenim porukama stvara ti osjećaj manje vrijednosti. Primjer: ti si na dijeti, a osoba šupak izgovara rečenice poput ‘Smršavila sam, ali onak ful slučajno!!! Znaš, ja ti jedem pizzu s majonezom u pol 2 ujutro, al ono ne prima mi se, fakat mi se ne prima.’ Realnost: Unajmila je osobnog trenera, nutricionista i doma kirurški precizno reže listove salate kako slučajno ne bi prešla planirani dnevni kalorijski unos. Samo za rođendane i blagdane priušti si veliku porciju dehidrirane pročišćene soje, a za desert potajno mašta da na čokoladnom jednorogu juri dolinama šljokičastih muffina.

4. Moj tata je jači od tvog tate. Ne moj tata je jači od tvog. Primjer: Osoba šupak ima jako izražen natjecateljski duh, uvijek mora biti prva, najpametnija, najljepša. Ona je ta kojoj se trebaš obratiti kada nešto ne znaš, kada nešto trebaš riješiti, kada čovjek leti na Mars, kada ne znaš koliko šećera ide u kolač, kada trebaš voditi psa veterinaru, kada ti je potreban psihijatar. Ona sve zna. Ona je multipraktik. Karijeristica, domaćica, astronaut, emancipirana, političarka, tradicionalna. You name it! Realnost: Niti jedan od navedenih instant karaktera nije tu da tebi olakša život, niti dokaže ljubav i prijateljstvo nego da, ovisno o prigodi, osobu šupak smjesti na pijedestal.

4. Njihov izbor uvijek pobijedi. Primjer: Znaš ono kad jednostavno dobiju što žele i kada se nađeš u situaciji da napraviš nešto, ali da i sama ne znaš zašto. Od najbanalnijih stvari poput biranja birca u kojem ćete popiti kavu. Ona će predložiti da idete baš tamo jer eto, konobar te gleda stalno pa ona ide zbog tebe. Da se ti bolje osjećaš, iako je konobar slijep i nije ti tamo dobra kava i ima milijun boljih mjesta na kojima se možete naći. Realnost: Tamo joj se ide jer joj je blizu posla/kuće/vulkanizera gdje servisira gume za svoju vještičju kočiju. Njoj tako više odgovara i baš je briga kako se tebi to uklapa u koordinate i planove.

5. Uvijek oko sebe okupljaju slabije osobe koje nesigurno koračaju kroz život. Primjer: One su kao sigurna kuća, svi nezbrinuti su dobrodošli! Imaju puno (ne) prijatelja s potresnim životnim pričama kojima su spremne nesebično spasiti svijet. Realnost: Okružuju se uplašenim glinamol ljudima koje je lakše oblikovati po potrebi. Stvaraju svoju malu vojsku sljedbenika koji im daju osjećaj moći i koje će kasnije delegirati za što god im bude odgovaralo.

I jedna bitna napomena za kraj! Osobi šupak pristupaj sa sigurne udaljenosti, jer to što ona može smisliti ti ne možeš probaviti i u takvim ratovima uvijek gubiš. Za to nemaš želudac, jer si normalna osoba. Jer imaš poštovanja prema drugima, jer imaš muda boriti se na ovim svemirima na puno ljepše načine od ispiranja mozga i zabijanja blendera u leđa. O da, potrebno je puno više hrabrosti za to. Ti si heroj novog doba, ponosi se sobom.

I jedna bitna napomena šupkovnim osobama: Ne. Dakle ne, niste puno pametnije od ostalih, niste super sposobna bića ako uspješno manipulirate drugim ljudima, samo ste osobe šupak.  Bez kičme, bez muda, bez skrupula ili kako bi moj frend s fejsa Charles Bukowski/Ivo Andrić/Meša Selimović/Nemrem Se Sjetit rekao ‘Lako je tuđim lulekom po koprivi mlatit’.

Leave a Reply